Biohacking: podcast met Arie Boomsma en Eduard de Wilde

19/08/2019

Op 29 september 2019 vindt in Noordwijk, Zuid-Holland, een gloednieuw wandelevenement plaats. Deelnemers aan deze loop krijgen middels een koptelefoon een masterclass van meerdere experts op het gebied van biohacking. Als voorproefje op de informatie die je tijdens dit evenement kunt verwachten, werd ik deze maand geïnterviewd door niemand minder dan tv-presentator en fitnesstrainer Arie Boomsma, die tevens de wandeling zal leiden. Arie vroeg mij onder meer naar mijn introductie in de wereld van biohacking, hoe ik mijn eetgewoontes en routines heb aangepast om gezonder in het leven te staan en wat ik uiteindelijk wil bereiken. Lees in deze blog enkele highlights van het interview.

Biohacking als redmiddel

In 1999 vertrok ik met vrienden naar Kameroen, voor een leuke excursie in de jungle. Leuk werd het voor mij helaas snel niet meer. We moesten voor deze trip het anti-malaria middel genaamd Lariam innemen. Dit middel leidde bij mij tot zeer negatieve klachten als paniekaanvallen en een zwaar overheersende angststoornis. In mijn zoektocht naar een redmiddel, heb ik ontzettend veel geld uitgegeven en talloze therapieën gevolgd. Niets hielp. Uiteindelijk kwam ik tot de conclusie dat de medische wereld niet in staat was om mij te genezen van mijn kwalen. Ik besloot toen zelf de oplossing te zoeken. Op deze manier belandde ik in de wondere wereld van biohacking.

Gezonde vetten eten

Eet gezonde vetten schijfdiagramIk kwam al vrij snel uit bij Mark Sission, deze man wordt gezien als de ‘godfather’ van Paleo. Door zijn boek ‘The Primal Blueprint’ heb ik mijn eetgewoonten aangepast. Hierdoor voelde ik mij meteen veel gezonder. De moderne gedachtegang dat je vet moet vermijden, is te zwart-wit uitgedrukt. Het hangt af van het soort vetten dat je eet. Je lichaam heeft vetten namelijk heel hard nodig. Meer dan de helft van onze hersenen bestaan zelfs uit vetten. Eet dus vooral wel gezonde vetten en vermijd plantaardige vetten, zoals zonnebloemolie. Verzadigd vet verhoogt ook het LDL-cholesterol van het bloed, wat een negatief effect heeft op je bloedvaten. Vette vis en MCT olie zijn vetten die heel goed voor je kunnen zijn.

 

Verandering routines

Behalve verandering aanbrengen in mijn eetgewoontes heb ik in het kader van biohacking ook mijn dag en avond routines flink aangepakt. Het voordeel van routines is dat ze op een gegeven moment gewoonte worden en je er niet meer bij na hoeft te denken.

Wim Hof methode

IJsbad thuis

Ik begin mijn dag ‘s ochtends met de Wim Hof methode. Ik voer ademhalingstechnieken uit waarvan wetenschappelijk bewezen is dat deze o.a. goed zijn voor je hartslag en bloeddruk. Ik sluit de oefening af met een verfrissende ijsbad in een diepvries die in mijn garage staat.

Huidverzorging met een infrarood lamp

Na mijn ijsbad gebruik ik een rode lamp met ‘near-infrared’ straling om de aanmaak van collageen in mijn huid te stimuleren. Collageen zijn de proteïnen die de bouwstenen vormen van een sterke huid. Na je 25e levensjaar neemt de productie van collageen in je lichaam af. Near-infrared straling helpt dus rimpels te voorkomen en je huid jong te houden. Naast het gebruiken van deze lamp kun je ook met voedingsmiddelen en supplementen waar extra collageen in zit de productie van deze proteïnen een boost geven.

Snel in slaap vallen

Om mijn dag- en nachtritme in de winter goed op peil te houden, draag ik in de avonden een bril die blauw licht, bijvoorbeeld van computerschermen, tegenhoudt. Onderzoek heeft aangetoond dat blauw licht de aanmaak van melatonine verstoort, waardoor je moeilijker in slaap valt. Dankzij een blauw licht filter bril, heb ik in de winter niet opeens last van slaaptekort en kan ik nog steeds op een fijne manier in slaap vallen. Gemiddeld genomen slaap ik iedere nacht 7,5 tot 8 uur. Dit is ook ongeveer hoeveel slaap ieder mens eigenlijk nodig heeft.

Oura ring

Met behulp van de ‘Oura ring’ ben ik tevens heel goed in staat om mijn slaapkwaliteit te meten. Als biohacker is het heel belangrijk om waar je mee experimenteert te meten. Dat stelt je namelijk in staat om het vervolgens te verbeteren. De Oura ring helpt hier enorm bij. Dit handige apparaatje schenkt je zeer interessante inzichten in de wijze waarop je lichaam opereert. Behalve je slaapkwaliteit, kun je er ook heel goed je heart rate variability (HRV) mee meten en je ademhalingsfrequentie tijdens het slapen.

Gezond ouder worden met biohacking

Dave Asprey, de oprichter van het Bulletproof Voedingsplan, heeft als doel om 180 jaar oud te worden. Door dit soort uitspraken kan bij mensen het beeld ontstaan dat biohacking veroudering kan tegenhouden. Voor mij gaat het er veel meer om dat mensen gezonder ouder worden, dat je op oude leeftijd nog altijd in staat bent om dezelfde dingen te doen als mensen die twintig jaar jonger zijn. Mijn anti-aging biohacking strategie draait daarom om het behalen van effecten waar ik nu van kan profiteren.

Dave Asprey & Eduard de Wilde

Biohacking tips: gratis e-book!

Biohacking komt eigenlijk neer op het beïnvloeden van de biochemische processen in je lichaam om een betere versie van jezelf te worden. Dit klinkt nogal technisch, maar dat is het niet.

In mijn gratis e-book ‘8 Hacks Voor Een Langer, Gezonder Leven’ leg ik aan de hand van 8 biohacking tips uit hoe ieder mens in staat is zijn gezondheid te verbeteren en langer te leven. Download hieronder gratis het e-book en begin vandaag nog met het maximale uit jezelf te halen!

Related Articles

Waarom Bulletproof koffie werkt

Waarom Bulletproof koffie werkt

Ik ben een biohacker, wat wil zeggen dat ik met mezelf experimenteer om mijn biologie te verbeteren, vooral op het gebied van mentaal prestatievermogen, gezondheid en levensverwachting. Als biohacker ben ik erg geïnteresseerd in de werking van het Bulletproof koffie...

Mijn 10 favoriete Bulletproof Koffie recepten

Mijn 10 favoriete Bulletproof Koffie recepten

Wat maakt het Bulletproof koffie recept zo populair? Bulletproof is beroemd geworden vanwege zijn Bulletproof koffie recept: zwarte koffie met boter en MCT Olie. Het is niet voor niets dat dit recept zo populair is geworden. Bulletproof koffie is een gemakkelijke...

Alles over het Ketogeen Dieet

Alles over het Ketogeen Dieet

Wat is een ketogeen dieet? Een ketogeen dieet is een specifieke vorm van een vetrijk koolhydraatarm dieet. Een veelgebruikte term voor een vetrijk, koolhydraatarm dieet is Low Carb High Fat dieet (afgekort LCHF dieet). Veel mensen lijken nog wel eens te denken dat elk...

Neem contact op