MCT olie vs XCT olie vs Brain Octane olie

22/02/2020

MCT olie vs XCT olie vs Brain Octane olie

Soorten MCT olie

MCT olie is op te delen in vier subcategorieën. Dit zijn:

 • C6 (Ook wel bekend als Capronzuur of Hexaanzuur)
 • C8 (ook wel bekend als Caprylzuur of Octaanzuur)
 • C10 (ook wel bekend als Caprinezuur of Decaanzuur)
 • C12 (Ook wel bekend als Laurinezuur of Dodecaanzuur)

Deze cijfers geven weer hoe lang een vetzuurketen is. C6 is dus de kortste keten, C12 is de langste keten. De lengte van de keten heeft gevolgen voor hoe snel een vetzuur naar energie om te zetten is.

MCT C6 – Capronzuur

Kokosolie bevat slechts een klein percentage C6. Hoewel het snel wordt omgezet in ketonen, het heeft een aantal nadelen. Het smaakt slecht en het resulteert vaak in de maag- en darmproblemen.

MCT C8 – Brain Octane Olie – Caprylzuur

Caprylzuur komt voor in kokosolie, palmolie, boter en moedermelk. Slechts zo’n 6% van kokosolie is C8. C8 is 18 keer sterker dan kokosolie. Brain Octane Olie en NoordCode Pure C8 MCT Olie zijn voorbeelden van MCT’s die voor 100% uit C8 bestaan.

Het lichaam zet caprylzuur snel om in ketonen die je hersenen kunnen gebruiken als directe energiebron zonder de hulp van glucose van koolhydraten of suiker. Dit betekent dat Brain Octane Olie en Pure C8 MCT Olie een hoger hersenprestatieniveau biedt dan olie van andere vetzuurketens.

Bovendien helpt pure C8 MCT olie met het balanceren van gist in het spijsverteringskanaal. Waarom hechten we zoveel waarde aan de gistbalancerende voordelen van caprylzuur? Omdat candida, of de overgroei van gist in je darmen talloze gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Deze problemen omvatten:

 • Opgeblazen gevoel
 • Prikkelbare darmsyndroom
 • Chronische vermoeidheidssyndroom
 • Depressie
 • Huid- en mondinfecties

Er wordt algemeen aangenomen dat caprylzuur werkt door de celmembranen van candida af te breken, waardoor de cellen afsterven. Tevens corrigeert caprylzuur problemen veroorzaakt door gist.

Caprylzuur heeft nog een aantal andere voordelen te bieden. Naast het behandelen van bacteriële- en gistproblemen lijkt het ook een positief effect te hebben op hypertensie (hoge bloeddruk) en de ziekte van Crohn (een chronische ontstekingsziekte van de darm). Men denkt dat het caprylzuur de symptomen van de ziekte van Crohn verbetert door het onderdrukken van IL-8 secretie (IL-8 is het gen aanwezig in de darmen van mensen die lijden aan de ziekt van Crohn).

MCT C10 – Caprinezuur

Caprinezuur is in kleine hoeveelheden aanwezig in koeienmelk en geitenmelk, kokos- en palmpitoliën. Slechts zo’n 9% van kokosolie is C10. Het duurt langer om om te zetten in energie, maar is goedkoper. Gezondheidsvoordelen toegeschreven aan caprinezuur omvatten:

 • Een toename in “goede” HDL cholesterol ten opzichte van “slechte” LDL cholesterol
 • Sterke antimicrobiële en antivirale eigenschappen
 • Door de snelle afbraak en verwerking wordt het lichaam van een rijkelijke hoeveelheid energie voorzien
 • Hulp met vetverlies en spieropbouw

Caprinezuur is ook aanwezig in moedermelk van zogende moeders – nog een goede reden om borstvoeding te geven!

MCT C12 – Lauric acid

Chemici hebben lang geleden besloten om C6, C8, C10 en C12 als MCT te categoriseren. Maar vanuit een biologisch oogpunt moet laurinezuur feitelijk worden beschouwd als een LCT (lange keten triglyceride). Dus de goedkoopste en meest voorkomende vorm van MCT olie, de C12 (laurinezuur), is in feite een pseudo-MCT. Het gedraagt zich in je lichaam als een LCT in plaats van een MCT. In tegenstelling tot de biologische MCT olie, wordt C12 verwerkt door de lever.

MCT C8+C10 – XCT Oil

XCT olie is de vroegere naam van wat nu Bulletproof MCT Olie heet. XCT olie was ontworpen voor het gebruik in het officiële Bulletproof koffierecept. Bulletproof heeft de naam XCT olie inmiddels dus veranderd naar Bulletproof MCT olie. Deze MCT olie is een mix van pure C8 en C10 vetten uit kokosolie. Ander voorbeeld van een MCT olie in een mix van C8 en C10 uit kokosolie is NoordCode Pure MCT Oil. Deze NoordCode Olie heeft een verhouding van 60% C8 – 40% C10 en is bovendien biologisch.

MCT C8/C10 olie biedt een superieure ervaring omdat het 6 keer beter is in het voorzien van middellange keten-triglyceriden. 

Deze MCT olie is ideaal voor het bereiden van Bulletproof koffie, maar het heeft ook andere toepassingen in de keuken. Je kan het toevoegen aan voedingsmiddelen als smoothies, soepen, groenten, sushi en Bulletproof ijs (ja, dat bestaat!). Het is ook gemakkelijk op te slaan – het is vloeibaar bij kamertemperatuur en hoeft niet gekoeld te worden.

C8/C10 MCT olie verbetert het energiepeil, de hersenfunctie en helpt met afvallen. Je cellen zetten deze MCT olie sneller om in energie dan andere oliën en helpen je een gezond cholesterolniveau te handhaven. Het ondersteunt het absorberen van voedingsstoffen als vitamine E, magnesium en calcium en reguleert schadelijke bacteriën en virussen in het lichaam.

Brain Octane of C8/C10 MCT Olie?

Gebruik Brain Octane olie als je het maximale cognitieve voordeel, een snelle stijging van energie- en de snelste vertering wil hebben.

Gebruik MCT C8/C10 Oil als je op zoek bent naar een betaalbare MCT olie die je stofwisseling helpt om vet te verbranden, maar een trager en kleiner cognitieve effect heeft en een tragere stijging van energie. Of als je het in je haar of op je huid gebruikt!

En de smaak?

Al die indrukwekkende voordelen maken niet zoveel uit als ze in een onsmakelijke, minderwaardige olie aangeboden worden. Caprylzuur heeft normaal gesproken inderdaad een geur en smaak die door veel mensen als onaangenaam worden ervaren, vaak omschreven als “geitachtig”. Dankzij een unieke proces waarin vrije vetzuren worden verminderd hebben Brain Octane C8 MCT olie en NoordCode Pure C8 MCT Olie echter helemaal geen geur of smaak. Hierdoor is het ideaal als toevoeging aan tal van levensmiddelen.

De smaak van caprinezuur is wat milder en lijkt meer op slagroom. Om deze reden wordt het vaak gebruikt om smaken voor roomproducten te creëren: boter, melk, chocola, karamel, whisky en nog meer. De Caprinezuur van Bulletproof en NoordCode wordt echter op een speciale manier verwerkt en is daardoor een smaakloze en veelzijdige MCT olie.

Een C8/C10 mix MCT olie en C8 MCT olie verschillen dus nauwelijks van smaak; wellicht dat de C8/C10 mix net ietsje romiger smaakt dan de C8.

Gebruiksmogelijkheden

(Brain Octane) C8 MCT olie en C8/C10 olie mogen dan verschillende voordelen hebben (naast de vele gemeenschappelijke), maar ze kunnen onderling verwisselbaar gebruikt worden. Je weet vast al dat Bulletproof koffie tot de gebruiksmogelijkheden toebehoort, in combinatie met grasboter.

Om Bulletproof koffie te maken, begin je met gekookt en gefilterd water. Zet daarmee een kop koffie (235 tot 355 ml). Voeg 1-2 eetlepels grasboter en 1-2 eetlepels Brain Octane of XCT olie toe (deze zijn zeer sterk; begin in eerste instantie met een kleine hoeveelheid en bouw dit geleidelijk op). Meng de koffie, boter en olie in een blender voor ongeveer 20 seconden totdat het onweerstaanbaar opgeschuimd is, zoals een latte. Heerlijk!

Maar daar houdt het niet bij op. (Brain Octane) C8 MCT olie en C8/C10 olie kunnen op allerlei andere manieren gebruikt worden. Gebruik ze eens in plaats van je andere oliën. Hou daarbij wel in gedachten dat te veel C8 olie zonder gewenning buikpijn of diarree kan veroorzaken. Begin daarom met kleine hoeveelheden en bouw deze langzaam op totdat je weet hoeveel je kunt tolereren. Je kunt deze oliën aan elk recept toevoegen: soepen, smoothies, saladedressings en nog veel meer.

Kan je niet gewoon kokosolie gebruiken?

Kokosolie is dé olie voor veel mensen die het Paleo Dieet volgen. Het zit dan ook in veel Paleorecepten en heeft indrukwekkende gezondheidsvoordelen, vooral vergeleken met andere oliën zoals plantaardige olie. MCT olie is zelfs direct afgeleid van kokosolie.

Kokosolie is echter niet 100% MCT olie; kokosolie bevat een hoog percentage laurinezuur, een lange ketenvetzuren (in tegenstelling tot middellange ketenvetzuren). Het zijn juist die middellange-keten triglyceriden die veel meer ketogeen zijn. MCT olie is daardoor veel effectiever in het stimuleren van ketosis (de staat van het lichaam tijdens vetverbranding). Ketonen zijn ook goed voor het brein en lijken een rol te spelen in het voorkomen en behandelen van de ziekte van Alzheimer en andere neurodegeneraties.

Middellange-keten verzuren hebben bovendien een beter verzadigend effect, wat meehelpt bij gewichtsbeheersing. Ze worden makkelijk door de lever verwerkt, wat leidt tot verbeterde energie en thermogenesis (calorieverbranding!).

Je kan kokosolie gebruiken en deze heeft zeer voordelige kwaliteiten, vooral vergeleken met andere soorten vet. Maar pure MCT olie is beter in verschillende opzichten. (Brain Octane) C8 MCT olie is absoluut de beste keus, gevolgd door de C8/C10 MCT mix en daarna kokosolie – alle drie betere opties dan andere oliën.

Brain Octane of XCT olie als onderdeel van het Bulletproof Dieet

Nu je de verschillen kent tussen de verschillende MCT oliën kent en je besloten hebt welke het beste is voor jou, hoe begin je dan aan je Bulletproof Dieet?

Het Bulletproof Diet is daadwerkelijk een soort “upgraded” versie van het Paleo Dieetplan. Het is een combinatie van biohackingtechnieken, zoals het kiezen van de juiste vetten, intermittend vasten en het vermijden van suikers en geraffineerde koolhydraten. Deze combinatie helpt met afvallen en met de spieropbouw en geeft je bovendien meer energie en mentale scherpte.

Begin met het inslaan van basisvoedingsmiddelen, zodat je alles hebt wat je nodig hebt, waardoor het makkelijker is om je aan het dieet te houden. Je hebt nodig:

 • Koffie met een laag toxinegehalte, bijvoorbeeld Bulletproof koffie
 • Grasboter
 • Brain Octane olie of MCT C8/C10 olie
 • Vlees, zoals grasgevoerd rund, bacon van grasgevoerde varkens en wilde zalm
 • Biologische eieren
 • Avocado’s
 • Bessen (ingevroren bessen zijn erg handig en voedzaam)
 • Groente zoals asperge, boerenkool en spinazie
 • Rauwe chocolade

Begin de dag met een kop Bulletproof koffie – en niets anders – als ontbijt. Eet niets tot ongeveer twee uur ‘s middags – en als je eet, eet alleen voedingsmiddelen die door het dieet zijn toegestaan.

Zorg dat je om acht uur ‘s avonds klaar bent met eten – zo eet je dus al je voeding van de dag in een periode van zes uur. Dit geeft je de voordelen van intermitterend vasten, waar er veel van zijn. Het enige wat je nog nuttigt tijdens de overige achttien uur is water en Bulletproof koffie.

Simpel!

Probeer het Bulletproof Dieet uit en je zal versteld staan over het resultaat, net als de vele anderen voor je die hun hersenen en lichamen hebben ‘gehackt’ om fitter, slanker, gezonder en gelukkiger te worden.

Related Articles

Waarom Bulletproof koffie werkt

Waarom Bulletproof koffie werkt

Ik ben een biohacker, wat wil zeggen dat ik met mezelf experimenteer om mijn biologie te verbeteren, vooral op het gebied van mentaal prestatievermogen, gezondheid en levensverwachting. Als biohacker ben ik erg geïnteresseerd in de werking van het Bulletproof koffie...

Mijn 10 favoriete Bulletproof Koffie recepten

Mijn 10 favoriete Bulletproof Koffie recepten

Wat maakt het Bulletproof koffie recept zo populair? Bulletproof is beroemd geworden vanwege zijn Bulletproof koffie recept: zwarte koffie met boter en MCT Olie. Het is niet voor niets dat dit recept zo populair is geworden. Bulletproof koffie is een gemakkelijke...

Alles over het Ketogeen Dieet

Alles over het Ketogeen Dieet

Wat is een ketogeen dieet? Een ketogeen dieet is een specifieke vorm van een vetrijk koolhydraatarm dieet. Een veelgebruikte term voor een vetrijk, koolhydraatarm dieet is Low Carb High Fat dieet (afgekort LCHF dieet). Veel mensen lijken nog wel eens te denken dat elk...

Neem contact op